Gijs van den Broek (vliegersprofiel)

‘ Witter dan wit.’

De vlieger:

Gijs v.d. Broek uit Amersfoort. Getrouwd met Annie. Inmiddels gepensioneerd 3 kinderen en opa van 8 kleinkinderen.

Hoe lang vlieg je al met tipplers?

Sinds 1976. Dat wil zeggen 36 jaar.

Daarvoor ook al tipplers gehad vanaf mijn 15de. Deze had ik in Haarlem gekocht, naam van eigenaar niet meer terug te vinden. De duiven werden per trein in een doosje  naar station Amersfoort verzonden (auto’s waren toen nog zeldzaam)  onder rembours. Daar heb ik ze toen opgehaald.

Deze heb ik 5 jaar gehad.  Ze zijn weggevlogen  toen ik  in militaire dienst moest.  (Was toen verplicht 1 ½  jaar.)    Toen ik trouwde in 1968 heb ik al vrij gauw in het nieuwe huis weer duiven gekocht o.a. Tentoonstellings tipplers en Nonnen. Enkele jaren later in 1972 verhuisde ik weer. Nu naar de bungalow waar ik nog steeds  woon. En daar kwamen de echte wedstrijd-vliegtipplers.


GvdBroek_kit_01

Welke soort(en) hou je?

Mijn eigen soort. Witte die ik uit een witte duivin van de heer Knol uit Enschede en een witte doffer van Jan v.d. Molen uit Giethoorn gefokt heb. Ook Manchesters gekocht bij van den Broek (Den Dolder, later Driebergen) Hiermee  heb ik de stam opgebouwd, met zo nu en dan een witte duivin ingekruist. o.a. van Piet v.d.Werf  (1986) en later van Steven Knobbout (2000).

Op het ogenblik heb ik één gestorkte duivin van Jan Vossebeld (afstamming Chenarie)  op het hok. Chenarie heeft in het verleden ook duiven bij mij gehaald. De laatste 25 jaar hoofdzakelijk alleen witte tipplers op het hok gehad van mijn eigen stam.  Deze stam is opgebouwd  door het kruizen van Sheffield met Manchester duiven.

Waar vlieg je mee, doffers of duivinnen?

Het liefst met doffers, duivinnen willen nog wel eens naar de wedstrijd toe een ei gaan leggen.  Ik heb het meegemaakt dat een duivin na een uur of acht vliegen landde en na een paar minuten een ei legde. (had ik wel gezien maar op hoop van zegen mee laten vliegen.)

Wat zijn je beste vlieger/vliegers?

De beste vliegers waren/zijn die duiven die een hecht team vormen met elkaar. Dicht bij elkaar gelijk omhoog en omlaag niet uit elkaar te krijgen. En ook niet uit elkaar gaan als er een jonge postduif bij komt vliegen, die dan steeds uit de bocht vliegt omdat hij nu eenmaal harder vliegt dan onze tipplers.

GvdBroek_kit_02

Wat is de beste kit waar je ooit getuige van bent geweest?

Drie witte doffers die 18 uur en 5 minuten vlogen.

Hoe heb je het hok ingedeeld?

Een kweekafdeling met 8 broedhokken waar ik met maximaal 3 koppels kweek vind ik genoeg, omdat ik dan normaal gesproken genoeg jongen krijg. En een vliegafdeling waar ik vakken heb waar 5 of 6 duiven in kunnen. Ook de lokker  een pauwstaart die ik uit Duitsland heb gehaald heeft hier z’n hokje. Heb in het verleden als lokker een Oud Hollandse Tuimelaar duivin gehad (18) jaar. Deed het erg goed rondje vliegen, zitten en dat kon ik steeds herhalen.

 

Wat zijn je eigen beste resultaten qua oude en jonge dieren?

Ik ben een keer 2de  generaal kampioen geweest. En 1ste oud,  2de oud  en 3de oud .

En mijn best gevlogen tijd is 18.05 uur met drie overjarige dieren.

Wat is je grootste teleurstelling met tipplers?

Het wegvliegen, ondanks dat ik ze soms al 14 dagen buiten heb zitten en ze vanaf de paal (gazen kooitje op paal) heen en weer heb laten vliegen.

Wat is je grootste hoogtepunt met tipplers?

Als ze keurig in het donker landen en vooral met witte tipplers die zijn goed te zien als ze in donker nog vliegen.

Heb je adviezen voor beginners?

Koop tipplers bij fokkers die wedstrijden vliegen en niet op tentoonstellingen.

En hou vol, het is een  moeilijke duivensport waar veel tijd en geduld in gaat zitten!!!!.

GvdBroek_kit_03