Hidde de Jong (interview door Heinz Kaupschäfer)

Interview van Heinz Kaupschäfer met H. de Jong uit Burgum na zijn fenomenale tijd van 19:32 uur met 5 jonge tipplers op de Long-Day wedstrijd 2002:

Al het goede komt uit Friesland.

Afgelopen Long-Day vloog onze penningmeester Hidde de Jong uit Burgum met 5 jonge tipplers de ongelooflijke tijd van 19 uur en 32 minuten. Hierbij namens iedereen van de club van harte gefeliciteerd met deze toptijd. Als je nagaat dat het wereldrecord jonge dieren jaren op 19 uur en 40 minuten heeft gestaan dan begin je langzaam te beseffen wat een ongelooflijke prestatie dit is. Onze razende reporter Heinz Kaupschäfer uit Dorsten Duitsland was er uiteraard weer als de kippen bij om een interview met Hidde te hebben.

HiddedeJong_hok

1. Uw jonge vliegtipplers hebben op Long Day 2002 een uitstekende tijd met 19 hrs. 32 min. gevlogen. Gefeliciteerd! Niet ieder jaar wordt zo een wereldbesttijd gevlogen. Record staat op 19 hrs. 55 minuten. (nu 20:01 uur)

Daarom graag een paar vragen: hoe oud (jong) zijn deze 5 jongen geweest als ze deze tijd op de vleugels geweest zijn? En zijn er misschien twee uit hetzelfde fokkoppel? Relaties?

Toen mijn 5 jonge duiven 19.32 uur vlogen waren ze 16 weken oud. De 1901 en de 1902 zijn nestmaten, de 1905 en de 1906 ook de 1907 was alleen omdat ik zijn zus bij het trainen op de lamp ben kwijtgeraakt.

2. Welke kleuren hebben deze 5 jongen? En van welke tipplerstam zijn deze afkomstig?

De 1901-1902 en 1907 zijn rood, 1905 is geel en 1906 is een roodwitpen. In 1980 heb ik mijn eerste tipplers van Nico Kreeftmeyer gekregen en later nog aangevuld met dieren van Wim Spelt, maar dat is eigenlijk dezelfde stam. De stamboom begint in 1965 met import dieren waarschijnlijk door de nestor van der Wel en meer bekende namen van oud NVC leden zoals Oude Wolbers, Beukema en Cornel. Maar na zoveel jaren zul je misschien wel kunnen zeggen: Type Sheffield Stam; Hidde de Jong.

 

3. Hoe zijn ze ondergebracht? In single boxes of in een kleine afdeling?

Mijn teams zijn ondergebracht in kit-boxen van 80x60x80 cm met nertsengaas op de bodem en 6 schapjes (zitters).

4. U werkt met droppers en (natuurlijk) ook met licht om zo een tijd te maken. Wat zijn dat voor droppers en met welke leeftijd bent u met het trainen op licht begonnen?

Mijn lokkers zijn witte duiven met parelogen van eigen ras, gekweekt uit Oud Hollandse Tuimelaars, Boedapester hoogvliegers, witte Hagenaar en Birmingham rollers. Aangevuld met een paar echte luidklappende Haagse tilduiven. Toen het team ongeveer 10 weken oud was ben ik met lamptrainen begonnen nadat ze een keer de nacht in waren gevlogen.

5. Hoe heeft u ze getraind? Hoeveel maal zijn ze per week gestart? En hoe lang moeten ze dan vliegen? En wat was het voer in deze trainingsperiode?

Na het spenen iedere dag trainen tot ze in formatie vliegen en op commando landen. Dan tweemaal in de week en wat langer vliegen. Na enkele weken gaan we op de lamp trainen, eerst iedere avond en als ze goed luisteren om de dag, vanaf ’s middags 5 uur tot donker is 5 à 7 uur trainen. Na de trainingsvlucht krijgen ze volle bak kweekmengeling van Beyers en de volgende rustdag ½ zuivering ook van Beyers. EEN TIP: bij de start van het lampvliegen, gaan ze eerst op honger overdag los komen met lokkers weer op het plat. De lokkers worden weer in het hok gelaten en na enkele minuten worden de tipplers weer omhoog gegooid. Dit herhaal ik soms wel 5 keer op een dag en dan vallen ze soms al binnen 10 minuten. Als het begint te schemeren de lamp aan en weer los, vallen ze te snel gaan ze na een paar minuten weer het donker in. Ze kunnen het in een week leren, daarna trainen we om de dag en vanaf 5 uur in de middag.

6. Wanneer was de laatste trainingsvlucht voor de Long-Day? En hoe lang hebben ze toen gevlogen?

Maandag 17 juni was de laatste trainingsavond overdag was het benauwd en warm en bijna 30 graden Celsius. Om 23.45 uur de lamp aan en om 24.00 uur zaten ze op het plat.

7. Hoe heeft u ze op conditie gebracht deze laatste dagen voor deze recorddag van 22 juni? Wanneer heeft u ze voor het laatst gevoerd? En wat heeft u toen gegeven?

Het weekend voor de wedstrijddag krijgen ze een geel kuur van 3 dagen, zaterdag, zondag en maandag. Maandag, dinsdag en woensdag Beyers kweekmengeling. Donderdag en vrijdag vliegmengeling zonder eiwitten. Na het voeren, 10 minuten schoon water.

8. En dan nu naar de dag zelf: zijn er (aangezien de starttijd van 04:00 uur erg vroeg was) nog problemen geweest of niet? Hoe was het weer verder deze dag?

De Long-Day de start om 4:00 uur was door de bewolking nog erg donker en het regende ligt maar ik zeg altijd iedere minuut die je later start haal je ’s avonds niet meer in, dus LOS!!! Gelukkig bleven ze bij elkaar en klommen hoger en hoger. Om 8:00 uur nog een bui maar verder droog. Gedurende de hele dag bleven ze op ongeveer 150 meter hoogte koersen.

9. Interessant is voor ons natuurlijk hoe het dan geworden is als het donker wordt. Problemen misschien? Hoogte van het vliegen? En als dan na 19 hrs. 32 min. vliegtijd licht gemaakt en de droppers er uit gaan, wat gebeurde er toen? Hoe lang duurde het dat alle 5 naar beneden kwamen? Waren ze nog moe of niet?

In de vooravond als ze ons in de tuin zien lopen komen ze een paar keer laag over, maar als we naar binnen gaan klimmen ze weer naar kerktoren hoogte en draaien hun rondjes. Ze lijken onvermoeibaar en we hopen op een tijd richting middernacht maar de bewolking is erg donker en om 2 minuten over halftwaalf zijn er 2 uit formatie einde tijd, lamp aan en lokkers eruit. Binnen 5 minuten vallen er 4, de vijfde valt bij de buren op het dak. Met een lange stok krijgen we hem weer aan het vliegen en valt hij alsnog tussen de lokkers. Ging het toch bijna mis. Eénmaal in het hok lijken ze erg moe, maar dit was tijdens het vliegen niet te zien.

10. Wat heeft u nu voor plannen met deze recordvliegers? Vliegen ze nog een andere wedvlucht dit jaar mee? Of komen ze misschien in 2003 op de kweek? Of zullen ze dan in NVC wedstrijden 2003 meedoen?

De 1905, 1906 en 1907 gaan de eerste jonge dieren wedstrijd weer meedoen. De 1901 en de 1907 zijn

waarschijnlijk doffers en komen volgend jaar in mijn nieuwe vliegteam. Van de duivinnen komt er 1 in de kweek en de 2 andere gaan naar duivenvrienden.

11. Nog een paar privé vragen: Hoe oud ben je? Positie van uw hok? Hoeveel koppels? Hoeveel jongen worden gehouden/gefokt? Recordtijd oude tipplers voor uw stam?

Mijn leeftijd is 47 jaar ben gelukkig getrouwd, heb een zoon van 19 en een dochter van 17 jaar Ik ben in het gelukkige bezit van een zolderhok met een duivenplat ongeveer zoals vroeger n Amsterdam. Er zijn elk jaar 8 kweekkoppels en ik heb 48 jonge tipplers geringd. In 2000 vlogen mijn tipplers een Continentaal Europees record van 20 uur en 13 minuten, maar dezelfde dag werd het verbroken door P. F. v. d. Werf met 20 uur en 15 minuten.

Hidde de Jong, Burgum, Friesland (Nederland)