Hoogvliegende Vliegtipplers (Herman van den Broek, 2011)

Volgens mijn Engelse vrienden Ken Potts, Jimmy Johnson en Archie Guy zijn de enige hoogvliegende vliegtipplers in good old England de stammen van Gordon Hughes en Wilf Lovatt. Deze twee, met heel veel Manchester bloed, van de fokkers Joe Hall en George Forth. Ze zijn opgebouwd uit de Sheffield tippler en de zeer hoogvliegende Manchester tippler.

Het oriëntatievermogen is prima, zeker als de ogen gaan verkleuren. De Hughes en de Lovatts zijn familie van elkaar en kunnen dus gekruist worden. De echte Manchester is helaas uitgestorven. De Lovatts en Hughes hebben dezelfde rustige vleugelslag en vliegstijl en ze zweven veel.

In de lucht kitten ze goed en bij dezelfde kleur zie je geen onderscheid. Je zou denken dat het mooi weer vliegers zijn, maar het tegendeel is waar. De kleine blauwe Hughes doffer vloog als jaarling met veel wind de 4de oude dierenwedstrijd in 2010, 18:35 uur en de Long Day met twee Ieren in vliegend stormweer over de 19 uren, terwijl één Ier het eerder opgaf. Wij konden het bijna niet geloven. Als jong had deze Hughes maximaal 10 uur gevlogen.

Ze vliegen nooit zo laag als de Sheffield, je ziet ze altijd, dus geen zorgen dat ze ergens zijn gaan zitten om uit te rusten, zonder dat we het weten.

Met rustig weer en met wind vliegen ze ook nog zwevend, met vibrerende vleugels, zeer hoog en wisselend. Zonder lokkers zullen ze hoog blijven vliegen tot ze honger krijgen.

Gordon Hughes heeft heel veel voor de sport in ons land gedaan en wel via zijn speciale vriend, de ons aller bekende wijlen Bertus van der Wel. Wilf Lovatt, Stoke on Trent, Hanley was de eerste fokker die de een wereldrecord vloog met 20 uur op 22 juni 1963, Wilf vloog in 1957 reeds een wereldrecord met 19 uur en 42 minuten. Gordon Hughes, Derby vloog op 18 juni 1978 20 uur en 03 minuten en vele malen over de 19 uur. Lovatt en Albert Hartshorne waren vrienden en Jimmy Johnson zijn Lovatts komen van Hartshorne en ook Jimmy vloog over de 20 uur.

Onze eerste Hughes kregen we in 2007, verder in 2008/2009 enige koppels van mijn vriend wijlen Fred Eaton en kregen we vat op onze importen. Januari en 16 oktober 2010 waren Ken, Jimmy en Archie onze gasten in Delfzijl en brachten ze de bestelde Hughes en Lovatts.

De Lovatts van Jimmy is de meest zuivere stam tipplers in Engeland en hebben soms veel tijd nodig om tot vliegen te komen, de Hughes gaan bijna direct vliegen. Nooit opjagen, dan gaan ze overal zitten. Dat zal elke tipplerfokker toch wel weten.

Als je deze twee stammen op dezelfde manier behandelt als onze stammen tipplers in Nederland, dan kun je het vergeten en daarom dit artikel. Zo kunnen we u behoeden voor de door ons gemaakte fouten.

 De kleine duiven moeten voer hebben met kleine cribbs maïs of popcorn maïs; dit om verstikking te voorkomen, zeker in de kweek. Nog beter is dan zonder maïs.

Het zijn rustige duiven in het hok en ze pikken ook niet op de duivin of de jongen in de broedkooi. Ze beschermen de jongen in de nestschaal en in het broedhok, dit is een verademing.

Als de jongen in het broedhok zelf wat kunnen eten, gaan ze samen in de kitbox en worden ze gespeend. Zodra ze zichzelf goed vol en dik kunnen eten, gaan ze elke dag in de uitwen kooi met een witte lokker duivin. Ze worden dan ‘s avonds gevoerd in deze kooi, dat is een must.

Na een week op kweekvoer in de uitwen kooi, gaan ze een weekje over op maximaal 15 gram gerst per dag. Drie dagen voordat ze voor de eerste keer worden vrij gelaten, krijgen ze geen eten meer.

Altijd eerst de lokkers op het dak en dat blijft zo tot ze zeker ruim een week kunnen vliegen.

De eerste week elke dag los en zodra ze gaan vliegen, direct met korreltjes voer op het hok lokken; uiteraard met de erg hongerige lokkers, zodat er veel beweging op het hok is. Het voer is dan weer 15 gram gerst na het vliegen. Het drinkwater niet vergeten!

Na veertien dagen vliegen gaat u over op 15 gram zuivering, dat een veel grotere voedingswaarde heeft dan gerst.

Later, als ze echt goed uitgewend zijn, kunt u ze half kweek en half zuivering voeren. Pas op, elke dag dat ze rust hebben vliegen ze langer en kunt u ze nog verspelen door het onzichtbaar hoogvliegen. De verliezen bij een juiste behandeling zijn echter minimaal.

Als de jonge tipplers goed zijn uitgewend, mogen ze zo’n 10 uur vliegen. Elke jonge duif die overbelast wordt vliegt het volgende jaar geen prestaties meer. Dat ‘verbranden’ van de jonge tipplers is ons reeds heel lang bekend.

H.G. van den Broek, 2011