Uitwennen

Dat is voor de één een hachelijke onderneming terwijl het voor de ander ieder jaar weinig moeite kost. Ik doe het op de navolgende manier. Op een leeftijd van 28 dagen gaan ze bij de ouders weg en komen in hun eigen afdeling te zitten. De eerste twee dagen krijgen ze een volle bak kweekvoer, zodat ze goed leren het voer oppikken. Daarna bij goed weer sluit ik ze op in de volière, waarbij ze niet het hok in kunnen. Zodoende kunnen ze de omgeving goed bekijken. Als je geen volière hebt een gazen kooi of iets dergelijks. Nadat ze zo een aantal dagen buiten hebben gezeten zet ik de uitvliegklep van mijn volière open zodat ze naar buiten kunnen. Vaak laat ik een lokker daarbij los, waarbij de nieuwsgierigheid al gauw gewekt is en uit eigen beweging achter de lokker aan naar buiten lopen.

Zodra ze al boven op het hok vliegen mag je absoluut niet bij het hok weglopen. Tussen de 38 en 42-ste dag gaan ze vaak voor het eerst de lucht in. Zorg dan ervoor de lokkers bij de hand te hebben die dan tevens hongerig moeten zijn. Krijg je ze terug op het hok laat ze dan weer los etc., zodat ze goed weten waar hun hok/landingsplek is. Dan heb je al veel gewonnen. Schaars voeren is het motto (maar niet TE) wanneer ze als team hun eerste rondjes maken. En nog steeds de lokkers bij de hand houden. Als je het NIET vertrouwt gelijk de lokkers los. Ik voer alleen zuiveringsmengeling zodra ze voor het eerst de lucht ingaan. Wanneer ze een week als team goedsamenvliegen kun je ze 25% postduivenvliegvoer en 75% zuivering voeren. De dag na de training echter zuivering!

En dan twee maal in de week los en naar zonsondergang toe vliegen. Twee maal per week een training van 8 uren is ruim voldoende voor de jonge tipplers. De week voor een wedstrijd voer ik het eiwitarme voer GabyVandenabeele voer van Beyers op aanraden van Herman v.d. Broek. In dit voer zitten geen erwten, zodat ze minder eiwitten krijgen en is tevens lichtverteerbaar voer.

Hierna kun je ECHT gaan beginnen met de trainingen naar de wedstrijden toe! En wat ruimer voeren en de trainingen enigszins verlengen door naar zonsondergang toe te vliegen. Die mogelijke eerste wedstrijd is de Long-Daywedstrijd (rond de langste dag in juni) of daarna de jonge-duivenwedstrijden! Denk niet dat ze een aantal weken in een groep vliegen dat je ze ECHT uitgewend hebt. Het gebeurt maar al te vaak dat ze op een leeftijd van 8 tot 10 weken plotsklaps verdwenen zijn. Dat hoort nu éénmaal bij de tipplersport. Ze zijn pas weer van jou als je ze allemaal in je hok hebt zitten.