Droppers

Dit is een verhaal apart. Vaak lees je dat zonder goede droppers succes niet mogelijk is.

Als droppers worden vaak witte pauwstaarten of Haagse tilduiven gebruikt. Hokvaste duiven die amper een rondje om het huis vliegen. Ik gebruik momenteel Canaria’s als lokkers. Zie onderstaande foto’s. Ze moeten actief en dus hongerig zijn wanneer het vliegteam naar beneden gehaald moet worden.

Hoe meer gefladder op en rond het hok hoe beter! Een klein aantal lokkers is reeds genoeg. Zelf gebruik ik mijn in het hok zittende tipplers ook vaak als lokkers door ze in de volière te laten fladderen.

Jij bepaalt dus wanneer het team moet landen en niet je vliegteam. Dit bereik je door trainen en nogmaals trainen. Lokker zien wordt geassocieerd met voer. Duiven zijn slim en dit spelletje hebben ze gauw door.

Zelfs wordt de vliegduur door een aantal tipplerhouders verlengd door gebruik te maken van een halogeen bouwlamp. Dit lamp(donker)vliegen zoals dit ook genoemd wordt, kan slechts via gerichte training bereikt worden. Duiven zijn van nature ongeschikt voor het vliegen in het donker. Door je vliegteam steeds later op de dag te roepen (via de lokkers) kan je tot in de schemering en zelfs tot volslagen donker doorvliegen met je team. Als uilen maken ze gezamenlijk hun rondjes om te landen zodra de lamp ontstoken wordt tezamen met het loslaten van de lokduiven. Dit alles lijkt een hele klus, maar is echt mogelijk. Zelf ben ik dit jaar definitief met het lampvliegen begonnen. Met succes mag ik wel (trots) zeggen; 18:33 uur vliegen op 28 mei 2005 is wis en waarachtig geen kattepis! In ons land wordt tot ver over de 20 uren gevlogen; 20:31 uur is het Nederlands record, gevlogen op 18 juni 2005 door een Iers team van P.F. v.d. Werf uit Oosterbierum. Het wereldrecord staat op naam van Harry Shannon met zijn fenomenale tijd van 22:05 uur.

Geschikte droppers zijn onder andere:

Boeren Pauwstaart / kruising met witte postduif

dropper_pauwstaart

Postduif

dropper_postduif

Figuritas figuritas

Murcianos/Canarias dropper_canaria

Lipizzaners (Hidde de Jong, kruising van tippler/postduif/canaria…etc.) dropper_lipizzaner

Kutas dropper_kutas

 Engelse tuimelaar

dropper_engelse_tuimelaar

Oud hollandse tuimelaar

dropper_oudhollandse_tuimelaar