Types

De huidige typen vliegtipplers waarmee in Nederland op dit moment ook competitie wordt gevlogen zijn de hieronder getoonde types of kruisingen daarvan de zogenaamde ‘eigen’ lijnen.

Rode Sheffield

Deze dieren worden ook wel de Sam Billinghams, Ken Browns, Kreeftmeijers, de Jongs, van der Werfs, Knobbouts genoemd. Dit door de successen die deze mannen met deze dieren hebben bereikt. De oorspronkelijke Nederlandse stam is opgebouwd door Niek Kreeftmeijer eind jaren ’70 en wel door lijnteelt toe te passen op de rode jongen uit een zwarte (met rode broer) Ken Brown doffer (import H.G. van den Broek) tegen een zwarte met veel wit in de vleugel Meredith duivin. En in begin jaren tachtig heeft hij hier nog een Ken Brown duivin ingekruist. Beide van oorsprong Engelse vliegers die hun duiven van Sam Billingham hadden. In Nederland waren het H. de Jong, P. van der Werf en S. Knobbout en vele anderen die hier toen en nu goede tijden mee vlogen.

HdeJong_maximale_kit

Blauwe Ieren

Ze worden elders op de wereld ook wel Irish delight genoemd. Oorspronkelijk door Harry Shannon en Hugh Coulter naar Nederland geëxporteerde dieren. Deze beide heren kwamen ze begin jaren negentig tijdens een bezoek aan George de Vries en Piet van der Werf brengen. George en Piet hebben uit deze dieren samen een stam opgebouwd. Omdat Piet van der Werf hiermee de records vloog werden ze als ze uit het hok van Piet van der Werf kwamen dus ook wel de ‘van der Werfs’ genoemd. Deze dieren zitten inmiddels in hokken over de hele wereld.

type_blauwe_Ier_01

Piet1

Hughes type 

Dit zijn in Nederland de dieren die afstammen van de vroege importen van Bertus van der Wel (rechtstreekse duiven van Gordon Hughes, vandaar de naam) of van de latere importen van Ken Potts dieren door Herman van den Broek uit Delfzijl. De vorm in de lucht doet aan een oude Spitfire denken. Dit verraadt dat er veel ‘Manchester’ bloed in deze lijnen zit. Ze vliegen ook gerust op dezelfde hoogte als het Engelse vliegtuig.

Type_Hughes

NVC_KIT

type_hughes_05

Lovatt type 

De Lovatts die in Nederland zijn, zijn meestal van Jim Johnson afkomstige dieren. Deze worden door Jim Johnson, Albert Harshornes genoemd. Albert Hartshorne, Wilf Lovatt en mr. Green (Vader van Paul Green) wisselden vaker duiven uit. Jim Johnson (Willenhal) heeft al duiven van Albert vanaf de 60-er jaren. Maar omdat Wilf Lovatt met deze dieren een W.R.C. heeft gevlogen worden ze ook wel vaker door anderen de Lovatts genoemd. Ze komen eigenlijk in alle kleuren en tekeningen voor van geel naar zwart getijgerd tot blauwkras en blauwzwartgeband. Niets is hierin onmogelijk. Qua vliegstijl zitten ze vaak op schitterhoogte en is het turen om ze te zien en te vinden. In Engeland is dit de stam die het dichtst bij de oorsprong zit (Maccs).

Type_Lovatt

 WilfLovatt-20h00m_1963

Manchester Tippler

Joe Hall type genoemd door Bertus (John) van der Wel die ze importeerde voor Beukema in 1948. De duiven komen van oorsprong uit het hok van George Forth die ze weer van zijn werkgever Joseph Hall had. Joseph Hall werd door Bertus van der Wel de vader van de Vliegtipplersport genoemd. Dit omdat hij met deze dieren in 1902, 1903 en 1904 hier de eerste competitie van de A.E.T.S. de voorloper van de N.T.U. vloog. Deze dieren komen het dichtst bij de oorspronkelijke Maccs (Macclesfields). In Nederland worden ze ook wel de Manchesters genoemd.

Manchester_Piet_Fuhren_02

Manchester_Piet_Fuhren_01

de ‘Witte’ Tippler

De witte tippler is zo’n ‘eigen’ lijn. Gijs van den Broek heeft al decennia lang een stam witte tipplers. Opgebouwd uit een witte doffer van dhr. Knol uit Enschede en een een duivin van Jan van de Molen uit Giethoorn. Hierin Manchesters van Geert van den Broek uit Driebergen ingekruist. En daarna nog 2 inkruisingen, in 1986 een duivin van Piet van de Werf en later in 2000 nog een duivin van Steven Knobbout. Bijna alle zuiver witte tipplers in Nederland stammen van deze stam af. Aangezien dit een stam is opgebouwd uit Sheffield tegen Manchesters hebben ze qua type en vliegstijl overeenkomsten met de Hughes types.

GvdBroek_kit_01

type_witte_tippler

de ‘Zwarte’ Meredith Tippler

De Merediths komen voort uit 5 koppels die Herman van den Broek in de jaren 60 heeft importeerde naar Nederland. Hij heeft zelf de Manchesters van Beukema er ooit wel ingekruist om ze iets hoger te laten vliegen. De rode Sheffieldstam vind eigenlijk ook zijn oorsprong ook in deze zwarte dieren. De duiven van Meredith, Brown, Marlow kwamen namelijk ook van oorsprong van Sam Billingham.

type_Meredith_2

type_Meredith_1

 Tippler Llapi

Is een ‘eigen’ lijn tipplers van Edi Salmani uit Belgie. Edi heeft deze stam uit een aantal duiven cq. kruisingen opgebouwd die hij bij verschillende liefhebbers uit Duitsland, Nederland en Engeland heeft weten te bemachtigen. Een voor het oog erg aantrekkelijke familie waarvan we binnenkort ook resultaten mogen verwachten.

type_tippler_Llapi_2

type_tippler_Llapi

Boden Tippler

Deze stammen in Nederland meestal af van de vroege importen van Heinz Kaupschäfer. Ze komen nauwelijks meer voor in Nederland vandaar dat we hier foto’s  laten zien van de tipplers van G. Lee in de U.K. Er zijn gelukkig al wel weer nieuwe importen van deze grote en vooral ‘diepe’ tipplers. Ze worden voor de competitie in Engeland vaak gekruist met de veel kleinere ‘vlieggekke’ George Pilot tipplers die nog het meest doen denken aan de Manchester blues van vroeger. Dan wordt er met de eerste kruising van een Pilot doffer tegen een Boden duivin gevlogen. Het zijn over het algemeen de duivinnen uit deze combinatie die voor de jongdierwedstrijden worden gebruikt. ‘Zuivere’ Bodens worden ook wel voor de oude dierenwedstrijden gebruikt. De Bodens stammen af van de duiven van de grote vlieger Jack Boden die het ene na het andere record vestigde in het verleden. Ze zijn net als de Plesters (Naar Eddy Plester genoemd) vaak in zilver of Grizzle of print kleuren. Maar ook rode qua tekening aan de Nederlandse hoogvlieger gelijkende komen voor. Het grote voordeel van deze tippler is dat ze ‘makkelijk’ in het donker te wennen en te trainen zijn. Ze vliegen laag en trekken veel, waardoor ze voor de roofvogel ook een lastige prooi zijn.

type_boden_2

type_boden_1

Type_Boden-record-birds