Hidde de Jong (vliegersprofiel)

“33 jaar vliegtipplersport.”

De vlieger:

Hidde de Jong van de Vliegbasis Burgum, naast voorzitter van onze club en houder van het 2 minuten record van 20:13 uur. Is hij getrouwd met Jolly, vader van Cor en Tietie en opa van Jolien. Hij werkt als onderhoudsmonteur bij SCA Hygiëne Products en heeft als andere bezigheden en hobby’s de flatcoated retriever Indy, een kleine vijver met Koi karpers, een trio Wyandotte krielen, een groente tuintje, een tuin vol bloemen en  heesters en een te maaien stuk gras.

Hoe lang vlieg je al met tipplers?

Sinds  1980. Dat wil zeggen meer dan 33 jaar wedstrijdvlieger.

HdeJong_levenophetplat

Welke soort(en) hou je?

Ik heb  tot 2011 de rode en roodbonte Sheffields gehad. Ik ben toen begonnen met dieren van Nico Kreeftmeijer en Wim Spelt en later vaak dieren uitgewisseld met Steven Knobbout die dezelfde lijnen had. De dieren uit die tijd die zo in me opkomen zijn de beroemde roodbonte 9833 uit 1980 en de roodwitpen  9836 waarmee Nico Kreeftmeijer voor het eerst op de lamp trainde en over de 19 uur ging, deze kwamen als kweekdieren op mijn hok terecht. Ook was daar de 6979 uit ´89 die opgemerkt werd door Wim Spelt, omdat het een mooi dier was maar toch apart zat. Dit dier was namelijk enkele dagen eerder tijdens een training vlucht bij de achter buren op dak gaan zitten en werd dus uitgeselecteerd. Maar Wim zei, dat is zonde, die moet je nog een kans geven. Twee jaar later vloog deze doffer 19.23 uur tijdens de longday. Deze  doffer werd later mijn top kweekkoppel samen met Beauty (de enige duif met een naam) ik vond haar als jong zo mooi dat ik haar niet durfde uitwennen. Haar broers en zussen hadden al laten zien dat ze wilden vliegen. Het volgende jaar ging ze gelijk op de kweek.

Na het persoonlijke drama van duivenlongen en afstand doen van al mijn duiven ben ik in 2012 met het gebruik van een goed masker toch weer begonnen met een paar vliegtippler´s o.a: een koppel Hughes van v.d. Broek (oorsprong Ken Potts) en de laatste 2 vliegdieren van Jaap Speijer  welke bij hem al de roofvogel aanvallen hadden doorstaan, de nazaten van vorig jaar hebben dit jaar in een wedstrijd al meer dan 18 uur gevlogen, ben benieuwd hoe het met de jonge dieren van dit jaar gaat, tot nu nog maar 2 verspeeld en eigenlijk gelijk met het uitwennen dus mag ik de rovers niet de schuld geven.

Als droppers heb ik in 20 jaar mijn eigen soort gekweekt de Lipizaner´s, dat zijn kleine witte duiven met een wit parel oog die in een goede conditie meer dan 3 uren kunnen vliegen en dan vaak ook hoog.  Maar met een beetje honger zelfs in je broekzak kruipen. Van een oud Amsterdammer in het bezit van een duivenplat hoorde ik eens: er moet leven zijn op het plat dus lokkers in actie maar onder controle.

Waar vlieg je mee doffers of duivinnen?

Het trainen doe ik met beide of gemengd maar de wedstrijden vlieg ik meestal met doffers omdat mijn duivinnen toch vaak net voor of op de wedstrijddag een ei moesten leggen. Ook ging ik altijd van het idee uit dat net als bij mensen het mannelijke geslacht vaak sterker is dus koos ik voor doffers. Maar als Spelt of v.d. Werf weer eens met duivinnen een prestatie leverden ging ik het ook maar hier weer eens mee proberen. Maar de truc om eieren te voorkomen is mij eigenlijk nooit goed duidelijk geworden en dus nooit met duivinnen een echte top tijd gevlogen.

Wat zijn je beste vliegers?

Eigenlijk zaten er ieder jaar wel een paar toppers tussen, maar om top tijden te vliegen is ook een factor geluk nodig, daar bedoel ik mee de risico´s voor een vliegteam tijdens de vele trainingen (ook ‘s avonds op de lamp) en het weer is ook niet altijd zoals we het graag willen hebben. Dus niet ieder talent wordt een echte topper..….En een vliegtippler hoe ideaal ook moet HET wel tussen de oren hebben want anders doen ze niet wat wij graag willen. In de lucht heeft een vliegende tippler voor het oog een staart van maar 2 pennen breed. Hangende vleugels naast de staart hoort niet bij onze tipplers. Jonge vliegtipplers mogen bij mij overwinteren als ze minimaal het klokje rond hebben gevlogen.

Wat is de beste kit waar je ooit getuige van bent geweest?

Het rode vliegteam bestaande uit de 1317 van´98 en de 3310 en 3319 van ´99 wat  20:13 uur vloog op ‘de longday’ van het jaar 2000, maar het team van de wedstrijdleider Piet van der Werf vloog op dezelfde dag 20:15 uur en dus kwam het al 11 jaar oude record van hem toch na 2 minuten weer op zijn naam te staan en ging de prestatie van mijn team de NVC boeken in als het 2 minuten record.  Piet kon een vliegteam vaak op het juiste moment laten pieken.

HdeJong_maximale_kit

Hoe heb je het hok ingedeeld?

Het bestaat uit 2 gedeeltes van 2,5 meter diep en 1,2 meter breed met een open front zodat het stof weg kan en zuurstof erin, direct achter het gaas van het open front zit een (Dejo) rooster 40cm boven de grond zodat als het regent de vloer niet nat wordt, ook kan ik er louvre luiken voor hangen. Er zijn 2 kitboxen voor elk 5 jonge tipplers en 8 enkelboxen voor een vliegteam.  Het model is een eigen ontwerp met als voorbeeld een Amsterdamse duivenkast met plat en kijker en een knip er op. De duiven lopen op het plat bij mij op borst hoogte als ik in de kast/kijker zit. Dat is echt genieten als je dieren voor je op het plat landen tussen de hongerige lokkers. Ook is er nog een open afdeling onder een afdak  waarin ik ’s winters de duivinnen en zomers jonge dieren kan houden. Tot 2012 was er  nog plaats voor 24 vliegtipplers in enkelboxen maar die afdeling is niet meer in gebruik..

Tegen het hok staat een straatlantaarn die het plat, het afdak ernaast en een gedeelte van de tuin verlicht. De 150 Watt lamp start langzaam  met als nadeel dat als je hem uit doet dat hij dan eerst enkele minuten moet afkoelen tot hij weer aan kan, voor het lampvliegen moet er dus wel altijd een reserve lamp klaar staan.

HdeJong_vliegdoffers

Wat zijn je eigen beste resultaten qua oude en jonge dieren?

20:13 uur in het jaar 2000 met oude dieren en in 2002 vloog een team van 5 rode jonge tipplers naar een toptijd van 19:32 uur tijdens de Longday.

Wat is je grootste teleurstelling met tipplers?

De grootste teleurstelling was ook in 2002 toen ik ergens in mei een veelbelovend team los liet voor een training en naar later bleek schoten ze dwars door het laaghangende wolkendek en verdwenen spoorloos.

Wat is je grootste hoogtepunt met tipplers?

Het grootste hoogtepunt was die 20:13 uur in het jaar 2000  maar  wat betreft  beleving misschien nog wel meer de 18:14 uur tijdens de 4e oude dieren vlucht in 1982 , ik was toen nog een groentje in de Vliegtipplersport. Maar ook in 2002 na de tegenvaller van het vermiste oude team had ik alle tijd voor de jonge tipplers en kon ik ze zelfs op de lamp gaan trainen en dat werd beloond met een toptijd van 19:32 uur tijdens de longday door een teampje van 5 jonge rode tipplers.

Heb je adviezen voor beginners?

Tip 1: Koop niet willekeurig dieren maar ga echt langs bij leden van de club en maak vrienden, let wel, de beste dieren kun je niet kopen en een vriend belazert je namelijk niet.

Tip 2: Er was eens een NVC lid die constateerde dat zijn dieren beter vlogen op gemengd kippenvoer dan op een rijke postduivenmengeling. Voer naar een wedstrijd toe niet te zwaar,  met veel eiwitten, want dan worden je dieren ook snel te zwaar, zorg voor een basis conditie, vroeger zeiden wij: MINNE CONDITIE dat is een gezonde duif die altijd nog wel trek heeft. Dit bereik je o.a. door zuivering te voeren en bouw dan in een paar dagen voor een lange vlucht  naar de  topvorm.

Tip 3: Ga niet eerder je dieren op de lamp trainen dan wanneer jij en je dieren hebben laten zien dat je ze langer kunt laten vliegen dan er daglicht is en dat is al een hele prestatie.

Tip 4: Misschien wel de belangrijkste tip. Zorg dat je een dubbel aantal drinkpotten hebt  en gebruik die dan om de dag en laat de andere op z’n kop drogen.

Wil je zelf nog iets delen?

De Vliegtipplers in onze vliegteams staan bekend om hun uithoudingsvermogen, laten wij er dan voor zorgen dat ook hun trainers laten zien dat ze lange adem hebben en niet gelijk na de eerste de beste teleurstelling er de brui aan geven.

Keep them Flying!

HiddedeJong_hok